Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Πως προήλθε η ονομασία του χωριού Κίρκη ;

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΙΡΚΗ
κείμενο: Αλέξανδρου Καζαντζή
-----------------------------------------------------------------
Η ονομασία του χωριού της Κίρκης Έβρου όπως σημειώνεται στο βιβλίο του Αλέξανδρου Καζαντζή που έχει τίτλο "Κίρκη Έβρου , η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης" προέρχεται από το λεγόμενο Κιρκ- χαν που αποτελεί μετάφραση των Οθωμανών στα Τούρκικα του αριθμού 40 που έφερε το Χάνι της Κίρκης από τη Ρωμαϊκή και μετέπειτα Βυζαντινή εποχή .

Ως γνωστόν τα καραβάνια μεταφορών προς όλες τις κατευθύνσεις τα είχαν ηπειρώτες οι οποίοι φρόντισαν να ιδρύσουν και σταθμούς ανάπαυσης και ανεφοδιασμού με χάνια μετά τις οκτάωρες ημερήσιες πεζοπορίες. Το δρομολόγιο από Ήπειρο μέχρι Κωνσταντινούπολη είχε 45 χάνια και το 40ο( = Κιρκ- χαν ) ήταν της Κίρκης .


Όπως διατυπώνεται στην έρευνα της Φιλολόγου Θέμιδας Χατζηδημητρίου που εκδόθηκε το 1958 στις σελίδες 61-62 αυτή η αριθμητική μετάφραση αποτελεί και την προέλευση της ονομασίας , ενώ όλες οι άλλες εκδοχές για σαράντα χάνια κλπ . αποτελούν φιλολογικές ερμηνείες .

Παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Καζαντζή όπως διατυπώθηκε στην έρευνα της Θ. Χατζηδημητρίου.